DUTCH PRESSRELEASE: Hogeschool Utrecht wint de publieksprijs van de Solar Decathlon 2017

October 16, 2017 240 keer bekeken 0 comments

Het studententeam van Hogeschool Utrecht is met haar inzending Selficient – a sustainable and affordable house for everyman - op de zevende plaats geëindigd tijdens de Amerikaanse duurzaamheidswedstrijd Solar Decathlon.

15 oktober, Denver (CO), Verenigde Staten - Het studententeam van Hogeschool Utrecht is met haar inzending Selficient – a sustainable and affordable house for everyman - op de zevende plaats geëindigd tijdens de Amerikaanse duurzaamheidswedstrijd Solar Decathlon. Het Nederlandse studententeam koos bewust voor een modulaire, circulaire en energieneutrale benadering van bouwen. 

 

In de finale van de Solar Decathlon, bekend als de ‘Olympische Spelen’ van de duurzaamheid, streden elf internationale universiteiten tegen elkaar om de felbegeerde titel ‘Winner of the Solar Decathlon 2017’. De teams namen het in Denver twee weken lang tegen elkaar op, waarbij zij punten konden scoren op de categorieën: energie, engineering, architectuur, water efficiëntie, innovatie, communicatie, homelife, marktpotentieel, gezondheid & comfort en huishoudelijke apparatuur. Op de laatste dag van het evenement werd het Nederlandse team beloond met de publieksprijs. Met maar liefst 2000 stemmen wist het team de ‘People’s choice award’ binnen te slepen. Ondanks dat de studenten van de hogeschool voor het eerst meededen met de wedstrijd, wisten zij een knappe prestatie neer te zetten en verscheidene awards binnen te halen. Het studententeam van Selficient was de enige vertegenwoordiging van een hogeschool tussen universiteitenteams.

 

Jason Hoogerbrug, team captain Selficient: “We zijn ontzettend blij met dit resultaat dat we met ons fantastische team hebben bereikt. Niet alleen hebben we een slim, duurzaam en betaalbaar huis ontworpen, maar ook zijn we een enthousiast team dat met elkaar vanuit verschillende disciplines het verschil weet te maken. Ik ben supertrots op het hele team dat een ongelooflijk doorzettingsvermogen heeft laten zien.”

 

De reis naar Amerika, die al begon in september 2017, kende de nodige tegenslagen. Het verschepen van het huis werd gehinderd door maar liefst twee orkanen. De containers met daarin de onderdelen van het duurzame huis, bestemd voor de bouw in Denver, lieten hierdoor lang op hun aankomst wachten. Uiteindelijk kon het team het huis in acht dagen opbouwen, ondanks een permanente ziekenboeg door de wisselende weersomstandigheden. Die tegenslagen weerhielden de studenten van team Selficient er niet van deelprijzen te winnen in de categorieën Marktpotentieel (2e) en Water (3e) . Ook wisten de studenten flink te scoren op de deelcategorieën architectuur en homelife. Daarnaast liet het team met engineering en innovatie een goede indruk achter bij de jury.  

 

2D modulair

Het belangrijkste aspect van het ontwerp is de modulariteit. De gestandaardiseerde elementen zoals het frame en het dak vormen de basis. Door die basiselementen is het mogelijk om onderdelen vast of los te koppelen, wat het huis gemakkelijk aanpasbaar maakt. Het woonhuis groeit mee met de woonwensen van de bewoners en door middel van massaproductie kunnen de basisonderdelen voordelig op de markt komen. Op deze manier is Selficient een duurzaam, innovatief en betaalbaar huis voor alle sociale klassen. Van de 100 haalbare punten, wist het team 80 punten binnen te slepen voor het architectonische vertoon en het aanpasbare concept.

 

Marktpotentieel

De jury noemde het concept ‘passend bij de wensen van de doelgroep’. Ook zouden de kosten haalbaar zijn voor verschillende sociale klassen. Hoe het huis in kan spelen op het wisselende Amerikaanse klimaat, werd in het bijzonder nog genoemd. De energiezuinigheid en de toegevoegde waarde voor de huizenmarkt werden hoog beloond met de tweede prijs.

 

Water efficiëntie

De zonnepanelen van het huis wekken de benodigde energie op. Deze energie wordt voor eigen gebruik opgeslagen in het huis. Als de bewoner energie over heeft, dan kan dit gedeeld worden met anderen. Binnen het huis wordt de tempratuur gereguleerd door een warmtepomp. De vloer is voorzien van buizen waar water door kan lopen, wat ervoor zorgt dat de vloer op een zuinige manier wordt verwarmd. De douche maakt gebruik van een uniek concept waarbij het verbruikte water wordt gefilterd om het vervolgens nogmaals te gebruiken. Dit efficiënte watersysteem werd beloond met de derde plek.

 

Publieksprijs

Op de laatste dag van het evenement werd het Nederlandse team beloond met de publieksprijs. Met maar liefst 2000 stemmen wist het team de ‘People’s choice award’ binnen te slepen.

 

Het Nederlandse studententeam komt op 23 oktober terug in Nederland. Het is de bedoeling dat het Selficient huis na terugkomst in het najaar opnieuw wordt opgebouwd, dit keer op het Utrecht Science Park. Geïnteresseerden kunnen daar het duurzame huis komen bezichtigen. De Nederlandse bouwsector heeft al belangstelling getoond om het duurzame bouwconcept te implementeren. Het concept van het Selficient huis – flexibel, energieneutraal en betaalbaar – kan een serieuze bijdrage leveren aan de verduurzaming van het Nederlandse woningbestand en bijdragen aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

 

 

0  Comments

__________________________________
© 2017 Selficient. All Rights Reserved.