DUTCH ARTICLE TRAJECTUM: 7e plek voor Selficient

October 15, 2017 299 keer bekeken 0 comments

Selficient op zevende plaats bij wedstrijd voor meest duurzame huis

Er deden elf studentenprojecten mee. Eerste werd Zwitserland.

Het HU-studententeam Selficient is zevende geworden tijdens de Solar Decathlon in Denver, een wedstrijd voor het meest duurzame huis. Er deden elf studentenprojecten mee. Eerste werd Zwitserland.

Dat is zaterdag 14 oktober aan het begin van de avond bekend gemaakt. Het team Selficient van de HU nam het afgelopen week op tegen tien andere studentengroepen, negen Amerikaanse en een Zwitserse. Deskundige jury’s beoordelen de deelnemende projecten op tien onderdelen. Bijvoorbeeld op architectuur, innovatie, energiegebruik en marktpotentie. Daar rolt dan een overall winnaar uit.

Werktuigbouwkunde
Na de eerste beoordelingsrondes eerder deze week belandde Selficient ergens in de middenmoot. Na goede scores op de onderwerpen ‘water’ en ‘architectuur’ steeg het Nederlandse team donderdag 12 oktober naar een tweede plek. Daarna zakte de HU-studentengroep naar een derde en later zesde plaats van de ranglijst.

Het project begon twee jaar geleden bij enkele studenten Werktuigbouwkunde. Gaandeweg groeide de groep en werd een duurzaam huis ontwikkeld en opgebouwd in een Utrechtse loods, waarna het in containers naar Amerika werd verscheept.

Zelfvoorzienend
De studenten en enkele medewerkers vertrokken medio september naar Amerika. In Denver werd het huis weer in elkaar gezet voor de wedstrijd.

Het huis is zelfvoorzienend: het is uitgerust met zonnepanelen en een warmte/koudepomp, en de materialen zijn duurzaam. Het is goed geïsoleerd en bestaat uit modulen zodat het flexibel opgebouwd kan worden. En het is bovendien betaalbaar, zeggen de studenten.

LEES HET ORIGINELE ARTIKEL

0  Comments

__________________________________
© 2017 Selficient. All Rights Reserved.