[DUTCH ARTICLE HU] Studenten team Selficient naar Amerika vertrokken

September 18, 2017 375 keer bekeken 0 comments

The HU wrote an article about Selficient!

Ruim 35 HU-studenten en enkele docenten zijn op zondag 17 september naar Amerika vertrokken. Team Selficient doet met een zelf ontworpen duurzaam huis mee aan de finale van de Solar Decathlon, een wedstrijd voor universiteiten georganiseerd door het Amerikaanse ministerie van Energie. Donderdagmiddag werden zij op Padualaan 99 uitgezwaaid.

“Ik ben ervan overtuigd dat jullie tijdens dit intensieve traject veel meer hebben geleerd dan jullie hadden kunnen bedenken”, zei collegelid Anton Franken voor de groep studenten, docenten, sponsoren en familieleden. En: “Jullie kunnen de basis leggen voor een revolutie in het bouwen.”

Het begon twee jaar geleden met de vraag aan enkele studenten Werktuigbouwkunde: hoe kunnen studenten meedoen met de Solar Decathlon in Denver, Amerika. Het mondde uit in een project waar tientallen studenten van allerlei opleidingen aan meewerken. In een loods in Utrecht werd het huis opgebouwd en weer afgebroken om naar Amerika verzonden te worden.

Orkanen

De containers met onderdelen van het huis zijn verscheept naar Amerika en goed aangekomen. En dat ondanks de orkanen in die regio. In Amerika bouwen ze het huis in vijf dagen weer op voor de finale van de prestigieuze wedstrijd die van 5 tot 15 oktober duurt. Twee groepen zijn elk negen uur per dag in de weer met het bouwen, vertelt Ludo Teirlinck, vierdejaars Elektrotechniek. Daarna volgt de inrichting van het huis in drie dagen. Het huis bevat een complete keuken, woonkamer, slaapkamers en badkamer. “Alleen het toilet is niet aangesloten, omdat het volgens de regels niet is toegestaan”, legt Teirlinck uit. De groep zal in het huis onder andere een diner koken voor andere deelnemers.

Warmtepomp

De energie wordt opgewekt door zonnepanelen, de verwarming en koeling door een warmtepomp en de materialen zijn duurzaam. Het huis is opgebouwd uit modulen: het kan afgebroken en weer opgebouwd worden. En uitgebreid met extra ruimte. Bovendien: het is betaalbaar. Ziedaar de combinatie waarmee de groep hoopt te winnen.

Selficient-huis in De Uithof

Selficient is het enige team vanuit het hbo dat meedoet. Verder zijn het op een Zwitsers instelling na allemaal Amerikaanse universiteiten waar zij tegenop moeten boksen. Na de wedstrijd komt het huis weer terug naar Nederland en moet het een plek krijgen in De Uithof. Met echte bewoners.

Aandacht in de media

De afgelopen week was er veel aandacht in de media voor Selficient. Hieronder zie je een overzicht:

Radio M Utrecht: teamlid Jason licht deelname Selficient aan Solar Decathlon telefonisch toe in de ochtenduitzending.

Artikel op RTV Utrecht.

AD/UN plaatst artikel online en in de krant over team Selficient op basis van een interview.

NOS plaatst een online artikel over team Selficient en hun deelname aan de Solar Decathlon.

Teamleden Jason en Sjors zijn live te gast in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co.

De verrichtingen in Amerika zijn te volgen op de Facebook-pagina van Selficient.

0  Comments

__________________________________
© 2017 Selficient. All Rights Reserved.