Samen sterk - Als een huis [Dutch Article]

October 21, 2016 205 keer bekeken 0 comments

Jan Bogerd is de voorzitter van het College van Bestuur (CvB) van Hogeschool Utrecht. In zijn blog 'Samen sterk - Als een huis' vertelt hij over zijn persoonlijke ervaring met Selficient.

Onlangs bracht drs. Maarten Camps, Secretaris Generaal van Economische Zaken, een werkbezoek aan het Utrecht Science Park (USP). De heer Camps bezocht onder andere iLab Utrecht, waar onze lector Raymond Pieters hem rondleidde. Het iLab is een volledig ingericht laboratorium waar zowel starters als gevestigde bedrijven zonder voorinvestering onderzoek kunnen doen, geholpen door onze medewerkers en studenten. De tour leidde ook langs Nutricia Research, het Hubrecht Instituut en de Biofabrication Facility waar ingenieurs, wetenschappers, celbiologen, artsen en commerciële partners samenwerken aan een snellere ontwikkeling en klinische vertaling van 3D-weefsel voor onder andere de regeneratieve geneeskunde. Een fraai staaltje samenwerking.

’s Middags was ik de gastheer bij een informeel groepsgesprek met naast Maarten Camps onder andere Henk Broeders, voorzitter van de Economic Board Utrecht, Jeroen Kreijkamp, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Utrecht en Jacqueline Verbeek-Nijhof, gedeputeerde met in haar portfolio onder andere Mobiliteit en Utrecht Oost/Utrecht Science Park. Een zware delegatie. Maar er was ook een student bij.

Sjors Peeters Weem studeert werktuigbouwkunde aan onze hogeschool. Hij is projectleider van het Solar Decathlon team van de HU. De Solar Decathlon is een prestigieuze internationale competitie, uitgeschreven door de Amerikaanse overheid, die universiteiten uitdaagt een zo duurzaam mogelijk huis te ontwikkelen. Het HU-team, Selficient, is uit tweehonderd inschrijvingen uitgekozen als een van veertien finalisten, naast twaalf Amerikaanse teams en een Zwitsers team. Misschien nog wel indrukwekkender dan die prestatie vind ik de woning zelf: een zelfvoorzienend huis, opgebouwd uit houten panelen die mensen zelf in elkaar kunnen zetten en dat je aan elke levensbehoefte kunt aanpassen. Maar waar ik als voorzitter hun hogeschool nog wel het meest trots op ben, is op hoe Sjors Peeters en zijn team kansen tot samenwerking zoekt, ziet en benut.

Bouwbedrijven, geldverstrekkers, materiaalleveranciers; het team weet allerlei belangrijke partijen voor het project te enthousiasmeren en eraan te verbinden. Ook wil Selficient andere studenten betrekken, zoals van economie – om de kansen voor investeerders in te schatten – en communicatie – voor de pr. Het team is op zoek naar nog meer partners en investeerders om hun ambities te verwezenlijken, dus bent u geïnteresseerd, neemt u dan gerust contact met hen op.

Het is mooi te zien dat een van onze studenten met zo’n presentatie voor de Secretaris Generaal inzichtelijk maakt waar het USP om draait: het elkaar versterken door samenwerking om zo onze impact op de economie en leefbaarheid van de stedelijke regio te vergroten.

Lees hier de blog van Jan Bogerd

0  Comments

__________________________________
© 2017 Selficient. All Rights Reserved.