Mooie ontwikkelingen

December 02, 2018 403 keer bekeken 0 comments

Van Selficient naar Wonen 3.0 en Selficient BV

Vanuit het Selficient project dat opgezet is door studenten van de Hogeschool Utrecht voor deelname aan de Solar Decathlon Challenge in Denver, in oktober 2017, zijn mooie nieuwe ontwikkelingen voortgekomen. Op dit moment is een studententeam hard bezig met het opbouwen van het Denver-huis op het Utrecht Science Park. Het huis zal gaan fungeren als ‘living lab’, waar nieuwe ontwerpen voor technologieën, systemen en materialen van studenten en partners getest kunnen worden. Met deze research faciliteit ontstaat zo de unieke mogelijkheid om onder real life omstandigheden features te testen voor toepassing in de woonomgeving.

Inmiddels zijn studenten alweer gestart met de voorbereidingen voor deelname van de SD Challenge in Washington in 2020. Eerder was het plan om naar de Solar Decathlon Challenge 2019 in Hongarije te gaan. Het was echter te veel om naast de opbouw van het Denver-huis ook nog aan een nieuw ontwerp te werken.  Daarom is besloten de deelname op te schorten tot 2020. Door dit uitstel is er nu gelegenheid om rustig een nieuw projectteam samen te stellen met studenten vanuit verschillende opleidingen, dat de draad weer kan oppakken.

Daarnaast kunnen we ook vol trots meedelen dat er inmiddels een startup is opgericht die het Selficient initiatief verder brengt en commercieel beschikbaar wil maken. Op 28 augustus 2018 hebben twee van de initiatiefnemers (Robin Stuiver en Thijs Morel) van de deelname van de HU aan de Solar Decathlon in 2017, samen met een derde partner (Hans Stuiver) Selficient BV opgericht. Als uitgangspunt gebruiken zij het SD2017-concept en nemen deze onder de loep om verbeteringen te realiseren op basis van de woonbehoefte van de gemiddelde Nederlander. Hun doel is om eind 2019 een eerste huis te (laten) bouwen. Voor meer informatie hierover klik hier

Challenge based onderwijs, zoals deelname aan wedstrijden als de Solar Decathlon, blijkt een zeer verrijkende en inspirerende vorm van onderwijs voor studenten. Om deze reden is het Programma Wonen 3.0 opgericht. Wonen 3.0 wil dit type interdisciplinair onderwijs een plek geven binnen de HU als het gaat om het thema Wonen. Daarnaast is er het onderzoeksprogramma waar onder andere aan vraagstukken vanuit het partnernetwerk gewerkt gaat worden. Tot slot vormt uitwisseling van kennis tussen praktijk en onderwijs/onderzoek het laatste element binnen het Wonen 3.0 programma.

Mooie ontwikkelingen waar we vanuit de Hogeschool Utrecht, maar ook vanuit Selficient BV, met veel enthousiasme aan verder werken!

0  Comments

__________________________________
© 2017 Selficient. All Rights Reserved.