Komst van het Selficient huis naar het Utrecht Science Park

June 27, 2018 959 keer bekeken 0 comments

Op 20 juni is de bouwplaats van het Selficient huis op het Utrecht Science Park met een feestelijk evenement in gebruik genomen. Het team heeft op deze dag officieel de bouwvergunning verkregen voor het bouwen van hun huis.

Het project Selficient is ooit begonnen met vier studenten die een prachtig concept voor een innovatief, duurzaam huis hebben neergezet voor de internationale competitie ‘The Solar Decathlon’ in Denver in 2017. De Solar Decathlon is een wedstrijd die studenten uitdaagt om duurzame huizen te ontwerpen en werkelijk op ware grootte te bouwen. De winnaar is het team dat de beste mix maakt van design, slimme energieproductie, innovatie, marktpotentie en energie- en waterefficiëntie. De Solar Decathlon biedt studenten een unieke, leerzame praktijkervaring waardoor zij een toegevoegde waarde hebben bij het toetreden van de arbeidsmarkt. Over de gehele competitie is het Selficient team op de 7e plek geëindigd. Daarnaast zijn er ook prijzen gewonnen binnen verschillende categorieën: 4e plaats voor architectuur, 3e plaats voor waterefficiëntie, 2e plaats voor marktpotentieel en de prijs waar het team het meest trots op is, 1e plaats voor de publieksprijs.

 

Selficient eindigde daar niet, het team heeft zich nogmaals opgegeven om deel te nemen aan de volgende Solar Decathlon en is weer verkozen tot finalist. Het team zal opnieuw deelnemen aan de Solar Decathlon Europe in Hongarije in 2019. Het thema van de Solar Decathlon Europe is renovatie. Dit is de reden waarom het team het eerste Selficient huis zal door-ontwikkelen en optimaliseren. Het oorspronkelijke concept en de materialen zullen worden hergebruikt en gerenoveerd, nieuwe kernwaarden en technologieën zullen worden toegevoegd. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het nieuwe huis kan groeien en krimpen met de levensfasen van de bewoners.

 

In september 2018 zal het huis dat meegenomen is naar Denver opnieuw opgebouwd worden op het Utrecht Science Park. Het huis zal gebruikt worden als living lab, de gebruiker wordt betrokken bij het proces door het huis te verhuren. Dit geeft de mogelijkheid hun feedback mee te nemen in de optimalisatie van het huis. Het huis zal in het weekend als short-stay accommodatie verhuurd worden, doordeweeks zal het huis aangeboden worden als meeting room.  

 

Op 20 juni 2018 zijn alle sponsoren, partners en betrokken uitgenodigd om de ingebruikname van het bouwterrein van het Selficient huis samen met het team te vieren. De organisatie heeft echter besloten te wachten met bouwen tot september omdat er in de zomerperiode te weinig studenten beschikbaar zijn. Het evenement vond plaats op de bouwplaats, tussen de Bolognalaan 101 en het Johannagebouw in. Iedere genodigde werd gevraagd om wat achter te laten op een vlag met het logo van Selficient erop. Na enkele woorden van programmamanager Meine Jansma en projectleiders Stephan Bormans, Naoufal Bouazza en Erik van Rooijen werd het startschot gegeven door middel van het hijsen van de vlag op de bouwplaats. Na het startschot werden bezoekers uitgenodigd voor een netwerkborrel op de Bolognalaan 101. Op locatie was ook een virtuele omgeving van het Selficient huis te bekijken, die door ICT studenten van de Hogeschool Utrecht gemaakt is. Daarnaast was er ook een expositie te bewonderen gemaakt door studenten Culturele en Maatschappelijke Vorming. Het doel van de expositie was genodigden door middel van kunst bewuster te maken van het onderwerp duurzaamheid.

 

 

 

 

0  Comments

__________________________________
© 2017 Selficient. All Rights Reserved.